streda 7. augusta 2013

Africká fialka

Africká fialka
 
 
 
V byte stojí zväčša na polotienistom mieste, v zime na svetlom. Môže stáť na severnom okne. Na priamom slnku listy žltnú a opadávajú. Odporúča sa vyrovnaná izbová teplota - okolo 20°C - nemala by klesnúť pod 16°C. Rastlina neznáša prievan.
Zálievka
Substrát sa udržiava rovnomerne vlhký. Pri polievaní treba dať pozor na to, aby sa nestriekalo na listy, pretože na nich vznikajú nepekné fľaky. Rastlina je citlivá na tvrdú vodu, preto polievajte dažďovou, alebo pridajte do zálievky hnojivo na zmäkčenie vody. Polievajte zospodu a po po pol hodine vodu vylejte.
Výživa
Od marca do septembra sa hnojí 1x týždenne, od októbra do februára 1x mesačne. Použite hnojivo na kvitnúce rastliny.
Rozmnožovanie
Rozmnožiť túto rastlinu nie je problém - rozmnožuje sa listovými odrezkami. Vrch pohára s vodou prikryte celofánom, do ktorého urobíte otvory. Cez ne vložíte odrezky listov tak, aby sa navzájom nedotýkali a ich konce boli vo vode. Počas 4 týždňov by sa mali vytvoriť korienky.
Choroby a škodcovia
Hnedé a svetložlté listy vzniknú, keď sa pri polievaní strieka na listy. Ak sa na listoch tvoria svetlé kruhy, bola voda na zálievku určite studená. Ak rastlina tvorí veľa listov, ale málo kvetov, ide o jednostrannú výživu (nadmerné množstvo dusíka). Ak opadávajú puky, preverte stanovište - väčšinou ide o tmavé stanovište. Ak je vysoká teplota alebo vlhkosť vzduchu, napadnú rastlinu roztoče. Pri nadmernej zálievke môžu začať hniť korene. Zvädnuté listy neodrezávajte, ale odlomte.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára